EnglishArabicBulgarianChinese (Traditional)FrenchGermanRussianTurkishPersianGeorgian
Testler

Sterilite Testleri

Sterilizasyon terimi anlamına baktığımız zaman, herhangi bir madda ya da cisimlerin beraber bulunmuş olduğu bütün mikroorganizmaların canlıların ve bunların aktif olarak temizlenme olarak tanımlanabilir. Teorik olarak bakıldığında ise kesin ve mutlak bir anlam çerek kelime olduğunu söyleyebiliriz. 1995 senesinde “Association for Advancement of Medical Instrumentation (AAMI)” tarafından sterilizasyon terimi, güvence düzeyini sağlayacak kadar ortamın mikroorganizmalardan arındırılması tanımı ile değiştirilmiştir. Bu tanıtım değişmesinin ardından sterilizasyon olayı, pratik zamanda ölçülebilir, kontrol altına alınabilir olması sağlanmıştır. Sterilizasyon işleminde her zaman bir miktar mikroorganizma inaktive olmaktadır. Buna göre canlı olan bakteri sayısı bir log azalmasında geçen süreye d süresi adı verilir. İşlemleri ne kadar d süresi sürdürürseniz, canlı mikroorganizma sayısı da o kada artış gösterecektir. Isıtma olayına sonsuza kadar devam edilemeyeceğinden sterilizasyonnun sağlanmama ihtimali normal bir düzeye düşürmek gerekilir. Sterilite güvence düzeyini sağlayacak ölçüde ortamın mikroorganizmalardan arındırılması olayı, canlı mikroorganizma sayısının milyonda bir oranına düşüş göstermesi değil, sterilizasyonun bir milyon islem arasından yalnızca birinde sağlanamama ihtimaline inecek kadar devam etmesidir.

Sterilizasyon olaylarında bir ürün, en düşük seviye arasından sterilite güvencesi sağlama kapasitelerine kadar etkili bir yöntem kullanılması gerekir. Bu durum da sadece sterilite güvence kapasitesini sağlamaya sahip olan etkili bir sterilizasyon yöntemi uygulanması ile gerçekleşir. Böylece her sterilizasyon işleminde çalışma başlangıcından son ana kadar tüm aşamaların denetime girmesi ile sağlanabilir. Bu aşamalarda aletlerin kullanım alanlarından alınıp ön-temizlik ve dekontaminasyonu, sayımı-kontrolü, yıkanması, paketlenmesi, sterilizasyon alanına taşınması, yıkanması, paketlenmesi, steril edilmesi, kullanım yapılacak yere ve zamana kadar steril konumunu koruyarak saklanması için gerekli olan tüm basamakların gerçekleşmesinden oluşan işlem dizisinin genel adıdır. Bu belirtilen aşamalarda tanımı verilen kurallara uyulması dahilinde her aşamada yapılmış olan yapıların denetlenmesi ve sürekli bir şekilde düzenli olarak kayıt tutulması, sterilizasyon testlerinde olmazsa olmazlar arasındadır.

Sterilizasyon işlemi uygulanırken her aşamada mutlaka temizlik olayından faydalanılmalıdır. Isı ya da dezenfekte kullanımların mevcutsa yine de bu aşamaların öncesinde dezenfekte yapılacak cihaz ve yüzey deterjanlı ve sıcak su ile fırçalanıp yıkanmalı ve organik maddelerden uzak tutulmalıdır.

Sterilite Testleri için laboratuvarımız EUROLAB ile çalışabilirsiniz.